2016
27
May
Önceki makalelerimizde altını çizmiştik; su, yaşamın devam etmesi için oksijen kadar elzem(1). Öyleyse kaliteli suya erişmek ve kaliteli su tüketmek oldukça önemli. Kardüzü Ailesi olarak üretimin ilk aşamasından, sofralarınıza kadar süren uzun yolculukta, yüksek kalite standartları içerisinde en son teknoloji ve altyapıyı kullanarak hizmet verdiğimizden emin olabilirsiniz. Şimdi dilerseniz içme sularını kalite ölçeklerine göre inceleyip birlikte karar verelim:
Kaliteli içme suyu nedir?
Vücudumuzun ihtiyacı ve sağlığımızın devamı için gerekli mineral yapısını içeren, oksijen değeri yüksek ve dolayısıyla daha uzun süre taze kalabilen, dengeli pH oranına sahip ve doğal yeraltı kaynaklarından çıkarılan içme suları kaliteli su olarak adlandırılır. Kaliteli içme suyunu yüksek kalite standartlarıyla üretip, tüketim aşamasına kadar taze tutabilmek, suyun içilme anındaki kalitesini belirleyen en önemli etmenlerdir.
Kardüzü Doğal Mineralli Su, kaliteli bir su mudur?
Yeraltı suları, kalitelerine göre üç sınıfta ele alınmakta olup (2), Kardüzü Doğal Mineralli Su, 1. sınıf yüksek kaliteli yeraltı suları kategorisine sahiptir. T.C. Sağlık Bakanlığı onaylı, kaynaktan ambalaja, hiçbir katkı maddesi ya da koruyucu olmadan % 100 doğal olarak sizlere sunulmaktadır. Yüksek oksijen oranına sahip, dengeli mineral ve pH yapısıyla, 10 ̊ C'de yeryüzüne çıkmaktadır.
Kardüzü Doğal mineralli su olarak, yüksek standarda sahip kaliteli kaynak suyunu, kaynaktan tüketim noktasına kadar olan süreçte, mevcut kalitesini muhafaza edecek şekilde, tedbir ve önlemleri alacak bir dizi işlem gözetilir.
Kaynağı korumak amacıyla suyun çıktığı kaynak ağzı paslanmaz krom çelik oda ile koruma altına alınmıştır. Kaynağından çıkan su, gıda tüzüğüne uygun özel boru sistemi ile, doğal akış yoluyla fabrikaya ulaşmaktadır. Fabrikaya ulaşan Doğal Mineralli Kaynak suyumuz, Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği'ne uygun dizayn edilen paslanmaz depolara alınarak tamamen kapalı ve korumalı bir ortamda depolanmaktadır.
Kardüzü Doğal Mineralli Suyun ambalajlanmasında kullanılan; kapak, damacana ve tüm ambalaj malzemeleri, kullanılmadan önce fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik testlerden geçirilmiş olarak üretimlerimizde kullanılmaya başlanır. Ayrıca tedarikçi firmalarımız, tüm yasal belgelere haiz, dünya standartlarında üretim yapan firmalardır.
Kaliteli suyu nihai tüketim noktasına ulaştırabilmek, ancak hijyen ve yüksek standartları uygulayarak mümkün olabilmektedir. Bu süreç Kardüzü Doğal Mineralli Suyun üretiminin her aşamasında değişmez bir kuraldır.
Kaliteli su üretimindeki temel amaçlar neler olmalıdır?
Su kalitesiyle ilgili ölçütlerin temel amacı suyun halk sağlığını tehlikeye düşürebilecek bazı olumsuzluklardan arındırılmasından ibarettir. Sağlığa zararlı bazı maddelerden suyun arındırılması, halk sağlığını tehlikeye düşürebilecek sonuçların engellenebilmesi açısından öncelikli önem taşımaktadır. Su niteliği ile ilgili ölçütlerin belirlenmesinde ulusal risk-kazanç analizlerinin esas alınması gereği bir çok uluslararası kaynakta özellikle vurgulanmaktadır (3).
Temel amaçlardan ilki suyun kirlenmekten korunmasıdır. Çünkü ne kadar özenle kirlilikten arındırılırsa arındırılsın suyun kirlenmesine neden olabilecek depolama, taşıma, kullanma kurallarına uyulmayıp, gerekli koşullar sağlanmadıkça, kolay kirlenebilir bir maddedir.
Bu noktada Kardüzü olarak, ürettiğimiz su kadar şeffaf olmaya özen gösteriyor ve ülkemiz sınırları içerisinde halkın sağlığının korunması amacıyla temel laboratuvar hizmetleri yürütmek için kurulmuş Hıfzıssıhha'nın (4) en güncel analiz sonuçlarını internet sitemizde yayınlıyoruz. Ayrıca, yüksek kalite standartlarında hizmet veren laboratuvarımızda çok çeşitli analizler yaparak, kaynaktan üretim bandına sizlere sunduğumuz suyun, el değmeden en saf haliyle ulaştığından emin olduğumuzun altını çizmek isteriz.
Suyun kaliteli olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Öncelikle belirtmekte fayda var, söz konusu su ve sağlık olduğunda, tükettiğiniz suyun mutlaka ama mutlaka üretimine yetkili merciler tarafından izin verilmiş, denetimleri devlet ve özel denetçi kurumlarca yapılan ve analizlerinin halka arz edilmiş olmasına yüksek önem göstermek gereklidir.
Suyun kirliliği ve tazeliği açısından, tüketicinin beş duyusuyla algıladığı özellik değişimlerine önem vermesi gerekmektedir. Kaliteli suyun temel göstergesi, renksiz, kokusuz, baskın veya belirli bir tat içermeyen ve berrak bir yapıda olmasıdır.
İleri derecede bulanık, renk değişimi görülen, kokusu kötü ve rahatsızlık veren, tadı bozuk bütün sular baştan içilebilir nitelikte olmayan sular olarak kabul edilmeli ve sağlık kuruluşlarınca tam bir değerlendirmeden geçirilmeksizin içilmesinden kaçınılmalıdır.
Kaynakça
- http://www.karduzu.com/faydali-bilgiler/makaleler/su-ve-saglik
- Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği (4 Eylül 1988 gün ve 19919 sayılı RG).
- Guidelines for Drinking- Water Quality, Volume 2, Health Criteria and Other Supporting Information, Second ed. WH0, Geneva, 1996.
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Refik_Saydam_Hıfzıssıhha_Merkezi_Başkanlığı